Toespraak van diaken Veldman op de familiedag

Ik zag een foto uit 1970 met een drumstel en jongerenkoor bij het hoogaltaar van de Maria Onbevlekt Ontvangen Kerk hier in Oss. En nu, na 50 jaar is daar voor het eerst weer een Traditionele Mis opgedragen. En EWTN heeft voor het eerst opnamen van een Traditionele Mis gemaakt.

Uiteindelijk is de dienst liturgie van het bisdom Den Bosch verantwoordelijk voor deze Diocesane Traditionele Mis. Samen met plebaan Blom zijn bestuurlijk verantwoordelijk: pastoor Schilder, die op dit moment in Israël is en daar deze dag met gebed begeleid en ten slotte degene die hier voor u staat: Edwin Veldman, diaken in deze kerk Maria Onbevlekt Ontvangen. Mgr de Korte heeft deze kerk aangewezen voor de Traditionele Mis in zijn bisdom.

Wij vinden drie pijlers belangrijk:

1.De Traditionele Mis. Vanuit de rijke traditie van de kerk hebben eeuwen lang pausen en heiligen deze Mis gevierd. Met zijn rituelen en gebeden komt heel duidelijk tot uitdrukking het zondige karakter van de mens aan de ene kant en van de andere kant de verlossing en verzoening van deze mens door Jezus Christus. Door die duidelijkheid kan gemakkelijk de participatio van de gelovige in de Offerande tot uitdrukking komen en kan gemakkelijk een participatio plaatsvinden in het aanbieden aan God de Vader van het Offer van Christus door de kerk, direct na de consecratie van de priester. Catechese over de Mis is nodig en daarom is er na de zondagse Mis om 12u00 altijd catechese waar die uitleg van de H Mis aan bod kan komen. Zie voor de kalender van de Traditionele Mis in november op het tafeltje in de hoek. Er is ook een lijstje om email of telefoonnummer voor whatsapp achter laten om geïnformeerd te worden voor activiteiten als vandaag.

2.Diverse priesters uit het bisdom dragen deze Traditionele Mis op, vandaag pater Elias, maar per toerbeurt de priesters: pastoor Schilder, pastoor Mennen, pastoor Zimmermann en kapelaan Kerckhofs. Gewoonlijk is daarbij de vaste cantor Johanna Földesi, die we vandaag met een ensemble hoorden.

Te samen met het opdragen van de Mis vinden wij de band van de priester met de gelovigen belangrijk. Aan de ene kant komt zo’n band wat moeilijker tot stand als dezelfde priester maar een keer per maand de traditionele Mis in Oss opdraagt, van de andere kant is de kans groter dat je een priester ontdekt die erg past bij de spiritualiteit van jullie gezin of van jou als gelovige. Elke week is er na de Mis koffiedrinken en dan kan je heel gemakkelijk eens de priester aanspreken en eventueel verder contacten leggen.

3.Als laatste pijler vinden wij belangrijk de onderlinge contacten van de gelovigen zelf. We maken met zijn allen genoeg geloofsafval mee en neergang van de moraliteit. De confrontatie hiermee begint al bij de jonge kinderen zodra ze naar school gaan. Door het wekelijkse programma van Mis, koffiedrinken en catechese kunnen gemakkelijk onderlinge contacten gelegd worden en kan men elkaar versterken.

Samen met enkele mensen hebben wij, door de hulp van Gods genade, vanaf maart dit jaar hard gewerkt om de nodige problemen op te lossen en menen wij door een dag als deze de Traditionele Mis in Oss onder een breder publiek de aandacht te mogen, maar ook te moeten brengen. Wij hopen dat daardoor steeds meer mensen met vrucht uit de rijke schatten van de Traditie van de kerk kunnen putten.