Homilie Vierde Zondag van Pasen

De Heilige Geest doet ons Jezus en zijn woorden begrijpen.

Vandaag twee perikopen, twee kleine stukjes uit de bijbel. Dit is het woord van God wat we tijdens de Mis van vandaag horen en dat ook voor de komende week, de vierde week na Pasen aan ons door de kerk gegeven word. Het is een van de 52 gekozen gedeeltes, elk jaar opnieuw. Vandaag gaan de bijbel gedeeltes over het woord zelf. Waar komt het vandaan, waar gaat het naar toe. Wat werkt het uit.

Een van de belangrijke dingen waarmee God de mens opbouwt is het woord. Een woord dat van boven komt, van God de Vader en Schepper. In eerste instantie is dat natuurlijk Christus zelf, het eeuwige Woord dat vlees geworden is en onder ons heeft gewoond. Christus die mens is geworden en woorden gesproken heeft, het evangelie verkondigd heeft. Christus die vandaag aankondigt dat Hij weggaat. Hij zal naar de hemel gaan, naar God de Vader. De leerlingen zijn bedroefd dat Jezus weggaat. Afscheid doet pijn. Maar Jezus zegt dat een van de redenen dat Hij weggaat is, dat al die woorden van wijsheid en waarheid en werkelijkheid die Hij verkondigd had, niet aan kunnen komen bij de mensen. De mensen kunnen niet goed begrijpen wat Hij zegt. Zíjn zending is de verkondiging van het evangelie aan de mensen en de verlossing van de mensen en deze zending zit erop. Aan het kruis zei Hij al: “Het is volbracht.” Hij gaat terug naar de Vader die Hem gezonden heeft.

Dat de leerlingen niet begrepen wat Jezus zei, dat staat wel vaker in het evangelie. Ook vandaag zegt Jezus dat. En het blijkt ook wel uit de reactie van de leerlingen op zijn heengaan naar God de Vader. De leerlingen zijn alleen maar bedroefd. Jezus gaat weg. Ze denken er alleen maar aan dat ze alleen gelaten worden. Het doet ook denken aan de situatie dat de apostelen in de zaal van het laatste avondmaal verbleven nadat Jezus gekruisigd was. Angstig bij elkaar, bang voor de Joden, deur op slot. Van verkondiging van het evangelie lijkt zo niet veel terecht te komen. Jezus had hun en ons verlost door zijn kruisdood, maar zoals we ook al bij de Emmaüsgangers zagen, daar werd niet veel van begrepen. Ze zeiden: “we dachten dat Hij ons zou verlossen, maar Hij is gestorven”. En de Emmaüsgangers liepen weg. Als de bron van onze gedachten alleen de kruisdood is en het heengaan van Jezus en als we ons opsluiten of weglopen of bedroefd zijn en in zak en as zitten, dan komt er van eigen zielenheil of verkondiging van de blijde evangelische boodschap weinig terecht. Met alleen eigen interpretatie van de hemel en de wereld, van het Godsrijk en de vijanden van het Godsrijk, komen we tekort. Ons verstand moet gevoed worden met het woord van God uit den hoge zelf.

Jezus legt het nog een keer uit: dat Hij naar de Vader gaat, is gerechtigheid. Hij is net als de Vader oneindig goed en heeft geen kruisdood verdiend. Hij heeft het verdiend naast de Vader in de Hemel te zitten, daarom ook zijn hemelvaart. Dat is gerechtigheid. Daarover hoor je de leerlingen niet. Ze kijken alleen maar vanuit eigen somberheid: Jezus gaat weg.

Maar Jezus moet wel weggaan want wij moeten aanvullen wat aan zijn lijden ontbreekt. De leerlingen en ook wij moeten volwassen worden. En volwassen christenen kunnen wij alleen maar zijn door de Heilige Geest. Jezus zal die Heilige Geest zenden, die van de Vader en van Hem uitgaat. Wij ontvangen die H. Geest in het Doopsel en Vormsel. We ontvangen de gaven van de Heilige Geest. Onze geest, ons verstand wordt gevormd met wijsheid, inzicht, kennis en ontzag voor God.

Alle goede gaven en volmaakte giften komen van boven zegt de apostel Jacobus ons vandaag. Bovennatuurlijke geestelijke dingen, kunnen we alleen maar geloven of aannemen door de Heilige Geest die van boven komt. Nu kunnen we begrijpen dat we niet alleen gelaten worden als Christus naar de hemel gaat, maar dat Hij daarheen gaat om een plaats voor ons te bereiden. En dat Hij ons nu zijn heilige Geest geeft om ons de helpen om ook daar in de hemel te kunnen komen. Een geest die ons troost op momenten dat we afscheid moeten nemen. We moeten van alles hier op aarde afscheid nemen. Hier is alles tijdelijk, maar de belofte van de hemel voor ons is er ook en God en zijn hemel zijn onveranderlijk, eeuwig. Dat laat ons de Heilige Geest begrijpen. Laten wij naar Hem luisteren. Snel luisteren. Door te luisteren naar prediking, te luisteren naar ons geweten, naar het hart, naar de woorden die God erin legt.

Als we ons leven alleen maar lichtzinnig leven, snel verontwaardigd worden, snel oordelen, snel praten, zonder de Heilige Geest die in ons is zo veel mogelijk en steeds meer te raadplegen, door bezinning en gebed: ja dan gaan we zondigen. We geloven niet meer in Jezus. En zonder Jezus worden we boos, worden we somber, worden we depressief en dat straalt ook uit naar onze omgeving.

Ten slotte zegt Christus dat de vorst van deze wereld, de duivel reeds geoordeeld is. De duivel die meende dat de rol van Christus in deze wereld uitgespeeld zou zijn door zijn kruisdood. De duivel die meende dat hij vorst van deze wereld kon blijven en ons in zijn macht kon blijven houden. De duivel die in oorlogen een grote rol op de achtergrond speelt, maar ook in ons leven tekeer gaat door negatieve gedachten en gevoelens aan te wakkeren. Die haat en oppervlakkige gedachten in ons zaait.

Maar de H. Geest werkt voortdurend in gedoopte en gevormde mensen, die van goede wil zijn. Mensen die altijd de H. Geest raadplegen en snel naar Hem luisteren en een christelijk leven lijden. Door zijn dood en verrijzenis, is Jezus dan door de H. Geest de eigenlijke overwinnaar. Omdat Hij al deze mensen aan de macht van de wereld en de duivel ontrukt. Via deze christenen brengt Hij echte vrede op aarde. En deze mensen neemt Hij mee naar zijn koninkrijk. Amen.