Catechese, 21e zondag na Pinksteren

Catechese over de H. Mis (13 oktober 2024)

Zie afbeelding hierboven. Een van de vaste medewerkers heeft geheel nieuwe presentatie bakjes voor Missaaltje, inlegvellen met variabele gebeden en boekjes met de vaste gregoriaanse gezangen gemaakt. Hierin lag vanaf vandaag de tweede druk van het Missaaltje. Op de binnenkant van de kleppen van de bakjes  kunnen mededelingen  genoteerd worden.

Naar aanleiding van de tweede druk van het Missaaltje is de catechese gehouden over een deel van de inhoud van de H. Mis. Over de rubrieken Offertorium, Consecratie en Misoffer en Communie. In de tweede druk van het Missaaltje zijn deze rubrieken zorgvuldig toegelicht en bij de catechese in samenhang met elkaar behandeld. Hieronder de toelichtingen afgedrukt.

Offertorium

“De Offermis begint met het aanbieden van onze gaven en van onszelf met al onze werken van de afgelopen tijd. De priester vraagt de Heilige Geest de gaven te zegenen. De heiligen vragen we om voorspraak om de wierook en daarmee de gaven te zegenen. De priester bewierookt de gaven als uitdrukking dat deze gaven onze grote hulde aan de Heilige Drieëenheid moge zijn. Ten slotte wast de priester zijn handen als uitdrukking dat hij zelf geheel rein wil zijn bij het opdragen van de offers.”

Consecratie en Misoffer

Kruisoffer: op de Calvarieberg offert Jezus zijn Lichaam en Bloed aan God de Vader op.

Misoffer: De priester zegt dezelfde woorden als Jezus bij het Laatste Avondmaal zei. Daardoor veranderen brood en wijn in het Lichaam en Bloed van Jezus. Doordat brood en wijn gescheiden geconsacreerd worden, wordt het kruisoffer van Jezus hier en nu tegenwoordig gesteld. De gedoopten zijn met Christus verbonden. Als Hij zich opoffert, dan doordrenkt dat ook de gedoopte.

Communie

Gehoorzamend aan het gebod van de Heer: “Neemt en eet allen hiervan” gaat de gedoopte, rechtgelovige die in staat van genade is ter communie. Het ontvangen van het Sacrament des Altaars is een zichtbaar teken van een onzichtbare werkelijkheid. Zoals het brood dat je eet je lichaam voedt, gezond houdt, zo houdt de communie, het brood dat eerder in de H. Mis tot Christus geconsacreerd is, je ziel, je geest en je wil gezond, levend, met reinigend vermogen van zonde.

De communicant heeft als gedoopte gelovige eerst het misoffer opgedragen (het kruisoffer dat door de woorden van de priester tegenwoordig gesteld was) en daarmee aan God de Vader de hoogste eer gebracht. Vervolgens heeft de priester namens de gelovigen God gesmeekt om allerlei zegeningen. De verhoring van die gebeden is volmaakt omdat we met de communie Christus zelf ontvangen.

Ten slotte worden al degenen die waardig communiceren met elkaar verbonden en zo wordt de kerk (-gemeenschap) opgebouwd.